Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Thursday, April 21, 2011

Inflation up by 2.8% in first quarter

Still manageable? I think soooooo....

Thestar: Thursday April 21, 2011

For March, inflation rose to 3% compared with a year ago while it rose a marginal 0.1% over February.
The 2.8% increase was brought about by increases in the indices of all main groups except those of clothing and footwear and communication.
Notable increases among these main groups with high weights were transport (4.4%); food and non-alcoholic beverages (4.3%) and housing, water, electricity, gas and other fuels (1.5%).
Other increases were alcoholic beverages and tobacco (6.4%); restaurants and hotels (5.1%); health (2.5%); education (1.9%); miscellaneous goods and services (1.4%) and furnishings, household equipment and routine household maintenance (1.1%).
The three main groups – food and non-alcoholic beverages; housing, water, electricity, gas and other fuels and transport – together accounted for 83.4% of the overall increase recorded for the current period.

No comments:

Post a Comment