Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Saturday, February 7, 2015

Prestasi THG, EPF, ASB 2014 - Dana Kawalan GOMEN!

Assalamualaikum w.b.t.,

THG: Bonus (6.25%) + Bonus Haji (2.0%)

EPF: Dividen (6.75%)

ASB: Dividen (7.5%) + Bonus (1.0%)

Not promising enough. Till now still far from reality.

Wassalam.

Saturday, September 6, 2014

UPGRADE Streamyx to UniFi

Assalamualaikum w.b.t.,

After quite a long time with streamyx now I'm upgrading to UniFi to have a better bandwith and speed, hope so.



http://forum.lowyat.net/uploads/attach-17/post-817-1312771017.jpg


http://forum.lowyat.net/uploads/attach-17/post-817-1312771024.jpg

Sorry for no time to complete this. But the basis of unifi installation no cost and extra cost as provided above. Many customer don't know what should the get from their subscription package. Some of them were cheated by the contractor. Please report to TM if you think you were cheated.












Saturday, August 16, 2014

Jalan-Jalan di Batu Pahat

Assalamualaikum w.b.t.,

16-17 Ogos 2014.

Dah bersawang blog ni. Sukar untuk mencari masa buat masa ini menjengok dan "update" maklumat di sini. Jadi sempena ada ruang masa lepak-lepak jalan-jalan kat Batu Pahat ni sambil urusan peri-rasmi ini sedikit maklumat makan-makan di "update" kat sini. Rating berdasarkan selera kami. Lain orang, lain pandangannya.

Rujukan dari beberapa blog lain, antara menu istimewa kat sini adalah:

1) Nasi Beriyani
2) Asam Pedas
3) Mee bandung / Mee racun
4) Roti arab
5) Kacang Pol
6) Cendol Akbar

Okey, misi makan pagi tadi bermula mencari Kopitiam Chop Tong Ah (halal) dengan niat nak makan roti bakar, telur masak 3/4 dan lain-lain yang dikatakan luar biasa sedapnya lebib-lebih lagi "Teh Tarik". Setelah berpusing-pusing dengan tuju arah yang diberikan oleh blog-blog terdahulu, misi gagal. Gulp! perut lapar dan "end-up" berenti layan nasi lemak bungkus dan karipap tidak jauh dari pasar cina untuk melapik perut anak-anak yang dah kelaparan. Karipap "not bad".

Namun kami masih tidak berputus asa, menyusuri pasar besar di Jalan Sulaiman sambil melihat aktiviti di pasar dan juga lorong menjual barangan "2nd-hand". Banyak kedai-kedai barangan ibadah sekitar pasar ini dan kami juga membeli kopiah keras dengan bahagian atas warna hijau yang sukar diperolehi di KL.

1) Kopitiam Chop Tong Ah - KOPITIAM RAMLEE

Akhirnya kami ternampak lah kopitian Chop Tong Ah ini. Di sebelah kiri pintu utama pasar besar Jalan Sulaiman. Kopitiam ini telah bertukar nama kepada KOPITIAM RAMLEE.
 Kami order beberapa menu yang telah disyorkan oleh blog lain dan komen kami:

1) Nasi lemak             - rasa sambal tidak memuaskan, Tiada bintang langsung
2) Telur masak 3/4     -  4 star over 5 star (recommended)
3) Roti bakar              -  5 star (recommended)
4) Soto nasi daging    -  3 star
5) Teh tarik                -  2 star (not recommended)

Overall, kopitiam ni average sahaja (not recommended)

Balik hotel lepak-lepak dan merancang untuk mencari nasi briyani untuk lunch. Tertidur kepenatan. Semalaman memandu, pukul 2 pagi sampai pagi tadi...

Pukul 4pm keluar mencari nasi briyani untuk makan tengah hari.

2) Nasi Briyani (Gerai XXX Medan Selera Peserai)

Nasi briyani yang disyorkan oleh rakan-rakan adalah nasi briyani famous dan Azhar.

Lokasi nasi briyani famous terletak di tempat yang sama Kedai Pokok Sena. Yang menarik nya kedai Pokok Sena ada tiga gerai yang berbeza Nasi Briyani, Asam Pedas dan Nasi Lemak. Search dalam GPS mesti ada lokasi ni.

Bila sampai tanya Nasi Briyani, alamak dah habis. Mereka sibuk membungkus tempahan. Sah mesti best punya ni.

Akhirnya, search GPS lokasi Nasi Briyani Azhar. Lokasi rupanya di Kompleks Niaga Peserai (MEDAN SELERA PESERAI) di hadapan hospital pakar Putra. Nasib malang juga hari ini, Gerai Azhar tutup. Tetapi di sini rupanya banyak gerai-gerai yang menjual nasi briyani. End up duduk di gerai sebelah kanan Gerai Azhar  sebelah gerai nasi ayam, gerai nama beriyani BxxxxxG. di bawah komen.

1) Nasi Briyani Kambing - kambing liat, nasi okey. Tiada dalca dan lain-lain (NOT RECOMMENDED)
2) Teh tarik                      - perghhh tak rasa teh (not recommended)

Gerai ni Failed.






Esok mesti try jugak nasi briyani famous bawah pokok sena...


 3) Cendol Famous Akhbar

Lokasi tidak jauh dari Pasar Besar Jalan Sulaiman.

Recommended.. Thumbs up 4.5 Star.

Bila sampai gerai penuh dalam pukul 6.00pm. Akhirnya duduk dengan seorang abang yang duduk dimeja berseorangan. Dia dua minggu sekali sekurang-kurangnya akan menikmati cendol disitu seorang usahawan perkayuan perabut di Batu Pahat. Banyak kontrak beliau membuat ukiran dan mimbar surau-surau dan masjid. Masyaa Allah, dia juga ada membuka sekolah tahfiz. Hebat abang ni.

4) Mee Racun (sebelah surau lupa nama)

Misi mencuba mee racun. Lokasi boleh cari dalam WAZE.

Kedai masakan panas rupanya. Mee ala-ala mee rebus + bandung + tulang @ daging.@ gear box kambing.

Secara umumnya "rating" average 3 Star sahaja. Recommended, bagi yang suka makan mee.







17 Ogos 2014.

5) Nasi Lemak (Laukpah??)

Lokasi bersebelahan surau arab, menggunakan lorong antara dua bangunan.  Malangnya, surau berkunci hari ni. Sesiapa nak solat Dhuha pasti kecewa.

Boleh tahan ramai orang beratur untuk membeli nasi lemak dan meja boleh dikatakan "fully occupied".

Makanan yang tersedia, nasi lemak, lontong, mee/bihun goreng. Lauk-pauk untuk nasi lemak tak lah banyak "variety". Hanya ada ikan masak pedas, ayam pedas, ayam goreng, telur dadar dan sambal sotong kering.

1) Nasi lemak ; rating 1star sahaja. Sambal kosong (tiada bilis) yang tidak cukup masak dan masih terasa cili keringnya.

2) Bihun goreng : totally bihun kosong + sambal nasi lemak kosong bintang.

3) Teh tarik ; 1star sahaja.

Secara umumnya not recommended. Kalau dah tak jumpa gerai lain dan kelaparan bolehlah berjamu selera.





Updated: 6/9/2014

6) Nasi Briyani Famous (Bawah Pokok Sena) & dinner roti + kacang pol

Lunch Nasi briyani Pokok Sena: (Average: 3Star)
Kambing briyani 4star, cuma nasinya seperti terlebih masak dan terasa berair.

Dinner roti + kacang pol, mee racun.(medan selera peserai)
Roti + kacang pol : 2 star
Teh tarik : 1star
Mee Racun??: 0 Star

Setakat ini, belum lagi jumpa nasi briyani yang boleh dibanggakan.


6/9/2014 

Datang balik ke BP, ha!x5 kerja punya pasal.


7) Sarapan di Tasik Y (Average: 2Star)

Roti canai : 3star
Teh tarik  : 1star
Nasi lemak bungkus : 1star




8) Nasi Briyani  BP Bariani Power Taman Soga (Recommended)

Kedai nasi briyani Power ni tak jauh dari Tasik Y. Dalam waze ada disenaraikan. Semasa sampai untuk lunch, lauk yang tinggal hanya briyani kambing dan ayam masak merah sahaja. Jam baru pukul 12.40pm.

Nasi Briyani Gam kambing : 3.5star.
Lauk 4star, tetapi nasinya hanya 3star.

Masih belum jumpa nasi briyani yang betul-betul power di batu pahat, Isshhh! bandar yang dikatakan bandar nasi briyani tak kan tak dea yang super power?


8)  Mee Racun 3G

No 2, Jalan Timah Hitam, Kg Kenangan Dato Onn 1, Depan Hotel Pine Tree.

Mee Racun Tulang: 3.5Star (recommended)
Sate dari gerai sebelah: 1Star (not recommended)
Teh Tarik: 2Star (below average)

Mee racun yang ni "slightly below" kalau dibandingkan dengan gerai yang sebelum ni. Daging pada tulang kambing tidak empuk sepenuhnya, sukar untuk menikmati daging pada tulang berkenaan. Dua ketul tulang kira terlalu banyak berbanding dengan mee nya.

Sate ayam yang di"order" dari gerai sebelah amat mengecewakan. Sate dan kuah keduanya tidak ada rasa walaupun sate nampak menarik. Biasanya anak-anak suka sate, tapi lepas makan secucuk langsung mereka tidak menyentuhnya.





9) Sarapan: Gerai bersebelah klinik kerajaan Peserai dan SK Peserai.

Mencari sarapan yang bersesuaian dengan selera di Batu Pahat agak sukar juga rupanya. Mungkin kalau nak makan lontong dan soto mudah lah kot, tapi tu bukan selera kami sekeluarga. Nasi lemak so far out of our acceptance.

Pagi ni kami bersarapan di gerai yang dinyatakan di atas. Gerai ni dipenuhi dengan orang menarik minat kami untuk bersarapan di sini. Menu roti canai, nasi lemak dan lontong.

Kami makan nasi lemak dan nasi goreng hari ni.

Nasi Lemak ayam goreng: 1star (tiada sambal bilis yang bersesuaian): Not recommended

Ramai yang makan roti canai dan lontong disini. Mungkin itulah menu utama mereka.


Kembali pada 26/9/2014

9) Asam Pedas Mak Limah - Kedai Makan Selera Murni (KFC Jln Rogayah)

Pertama kali dalam sejarah sarapan pagi dengan asam pedas. Hanya asam pedas ikan merah sahaja yang ada. Secara umumnya masakan asam pedas ini lebih baik dari yang dinikmati sebelum ini.

Rating: 3.5 Star (Asam pedas dihidang dengan "option" sayur/tauhu/telur asin.


10) Restoren Ibu Mertua Ku

Menu pelik yang dihidangkan disini adalah asam pedas belangkas. Belangkas? Halalkah?
 Makan tengah hari dengan Asam Pedas pari amat mengecewakan. Rasa asam pedas sukar untuk dikenal pasti apakah asam pedas dan ikan parinya juga rasa seperti ikan yang diawet.

Agak keterlaluan bagi saya untuk mencadangkan  atau mengelak restoren. Not recommended.


10) Roti Canai Tiga Madu Jalan Parit Besar

  Secara umumnya sepanjang jalan Parit Besar  ini terdapat banyak gerai-gerai yang boleh dicuba menu nya.
Sarapan pagi dengan Roti Canai Telur disini tidak mengecewakan. Cuma kari kambingnya tidak menepati selera. Cair dan seperti kari diseduh air sahaja.

Rating:

Roti Canai : 3.5 Star
Kari Kambing : 0 star

11) Sup Kambing Jalan Parit Besar

Makan malam dengan sup kambing Jalan Parit Besar sungguh menyelerakan. Tersedia juga masakan panas dan mee rebus.

Sup kambing : 4 star
Mee rebus daging : 3 Star (agak pedas)


10) Roti Nan, Tandoori dan Bubur Nasi - Tandoori Nikmat Jalan Sultanah

 Restoren ini hanya buka lewat petang. 

Rating 
Roti Nan Cheese : 4 Star
Tandori                : 4 Star
Bubur Nasi          : 4 Star

Layanan              : 0 Star (tuan kedai ni agak "kerek" dan bongkak sikit)


11) Beriani Gam Kambing Mohd Shah Medan Selera Peserai

 Akhirnya dapat juga merasai Beriani Gam Kambing Mohd Shah. Secara keseluruhannya beriani ini lebih baik dari beriyani yang dicuba sebelum ini di batu pahat. RECOMMENDED.




  Nasi beriyani : 4 Star
  Kambing beriyani : 4.5 Star (daging masak sempurna dan lembut)



Kesimpulan  / Recommended Setakat ini:
 

1) Nasi Briyani Mohd Azhar
2) Asam Pedas Mak Limah 
3) Cendol Akhbar 
4) Sup Kambing Jalan Parit Besar
5) Roti Nan - Tandoori Nikmat Jalan Sultanah 

Tuesday, July 15, 2014

Apa Lagi Yang Mampu Kita Lakukan??

Assalamualaikum w.b.t.,

Salam Ramadhan al-Mubarak...

Ramadhan sudah melewati separuh dan bagaimana kita dapat memakmurkan lagi hari-hari yang tinggal. Semoga hari-hari yang berbaki ini dapat diisi dengan penuh hikmah dan mampu menjadikan kita dari kalangan mereka-mereka yang mendapat pengampunan Allah s.w.t dalam Ramadhan kali ini.

Hari-hari yang mendatang pastinya akan menyukarkan poket kita dengan kenaikan kos sara hidup yang tidak pernah surut. Semoga Allah s.w.t. mempermudahkan kita dalam langkahan kita seterusnya. Hari lebaran bakal menjelang. Berbelanjalah dengan berhemah. Bagi yang bekerja di sektor swasta pastinya tiada "wang bantuan". Jadi janganlah berbelanja di luar kemampuan kita. Desakan anak-anak pasti meruntun jiwa kita untuk mendapatkan pakaian-pakaian baru yang pastinya tidak lagi murah. Belanja untuk sambutan raya bagi Ibu-bapa kita dikampung juga perlu diambil kira. Jadi berhemahlah. Hari-hari selepas hari lebaran pastinya lebih mencengkam jiwa dengan himpitan-himpitan kenaikan barangan yang saban hari meningkat. Dan sudah pastinya dengan istilah dari pemerintah yang perihatin untuk menyusun semula "subsidi" dan "cukai-GST", mahu tidak mahu pastinya terus menghimpit kehidupan kita. Kita hanya mampu memilih 5 tahun sekali dan pilihan yang dibuat inilah hasilnya sekarang walaupun kita tidak redha. Kita redhalah dengan ketentuan Allah s.w.t.

Berita-berita menarik yang perlu diteliti:

Petikan dari: 


1) Hutang Isi Rumah di Malaysia 86.8% Kepada KDNK Negara(RM854.3 Billion). Tertinggi di Asia.


   

Hutang Isi Rumah di Malaysia : Pecahan  Beban Hutang Rakyat Malaysia?

  • Harga kereta yang agak membebankan menyebakan ramai rakyat Malaysia tidak mempun 
  • yai pilihan lain selain kebanyakannya membuat pinjaman kereta sehingga 9 tahun (CONTOHNYA DI SINI). Apa 9 tahun? Ya…hanya di Malaysia
  • Kemudian gejala hutang pada kadar yang tinggi (beratus kali ganda dengan gaji mereka) bagi memiliki rumah sendiri dengan pinjaman selama tempoh 30 tahun lamanya (SEPERTI DI SINI NASIBNYA)
  • Separuh gaji hanya mengabdikan diri untuk melaksanakan tanggungjawab untuk membayar semula hutang kepada pihak bank
  • Bagaimana pula dengan lain-lain pinjaman seperti hutang kad kredit, pinjaman PTPTN, pinjaman peribadi dan lain-lain lagi
Nampaknya hutang isi rumah di malaysia terus meningkat sejak dari tahun 2002 lagi. Dan semakin ketara sejak tahun 2009.
  1. Hutang isi rumah Tahun 2009 : 72.4%
  2. Hutang isi rumah tahun 2012 : 81.3%
  3. Hutang isi rumah tahun 2013 : 86.8%
hutang isi rumah
Dan terdapat beberapa petanda yang mana Malaysia bakal mencatatkan rekod bagi mencapai paras 100% hutang isi rumah di Malaysia kepada KDNK negara
2) Kenaikan Kadar OPR di Malaysia 2014 Naik 25 Mata (3.25%). BLR Naik!

Bank Negara Malaysia (BNM) akan umumkan kenaikan dasar semalam (Overnight Policy Rate OPR) sebanyak 25 mata lagi daripada 3.00% kepada 3.25% 


Punca Kenaikan OPR Naik 2014?

  • pertumbuhan ekonomi yang kukuh
  • dalam pada masa yang sama inflasi yang semakin meningkat
  • mengelakkan gelembung aset melibatkan hutang isi rumah yang berada pada paras terlalu tinggi (BUKTINYA KLIK SINI)
  • menggalakkan rakyat Malaysia membuat simpanan lebih awal




Gelombang Kenaikan Harga Barang Naik & Lonjakan Inflasi 2015 : Kenyataan Tan Sri Dr. Mohd. Irwan

  1. Bukan sahaja harga barang naik, inflasi juga akan naik
  2. Inflasi akan naik sepertimana yang pernah berlaku di Australia & Singapura selepas mereka melaksanakan GST
  3. Kenaikan harga barang yang naik akan reda semula selepas tempoh lebih kurang setahun apabila GST mula dilaksanakan
  4. Malaysia dicanang bakal menjadi antara negara yang terakhir di ASEAN bagi melaksanakan GST selain Myanmar dan Brunei.
  5. Kerajaan akan pantau harga supaya tidak terus menekan pengguna
  6. Senarai harga barang yang penuh keluar Januari depan
  7. Kerajaan berjanji akan menangani gelombang kenaiakn harga barang dengan penguatkuasaan tegas menjelang pelaksanaan GST kelak
 Dan juga kerisauan Cuepacs (DI SINI) mengenai gelombang kenaikan harga barang naik 2015 dan juga kos sara hidup lain berasas melihatkan implikasi kepada 1.4 juta penjawat awam di Malaysia.
 Tapi, bagaimana pula kesan kepada pekerja-pekerja swasta yang nampaknya di anak-tirikan dalam kebanyakkan polisi negara....
4) Berita CIMB, RHB Capital & MBSB Bergabung. Bakal Bank Terbesar di Malaysia (Bernilai RM600 Bilion). Maybank Kalah!

Nampaknya tindakan Datuk Seri Nazir Razak melepaskan jawatan menjadi CEO CIMB dan dilantik menjadi Pengerusi CIMB bagi menggantikan Tan Sri Md Nor Yusof adalah merupakan signal awal kepada berita penggabungan MBSB, CIMB Bank dan RHB Capital.
Sebenarnya berita RHB Capital, CIMB dan MBSB bergabung merupakan rahsia yang begitu dijaga rapi yang hanya beberapa individu berprofil tinggi sahaja mengetahui perancangan sulit ini.

Berita CIMB, RHB Capital & MBSB : Kedudukan Kewangan Terkini?

MBSB RHB CIMB
KWSP memainkan peranan pentingan bagi episod penggabungan bank CIMB, MBSB dan RHB Capital :
  • Saham KWSP 64.73% di MBSB
  • Saham KWSP 14.46% di CIMB
  • Saham RHB Capital 40.76% di RHB Capital
  • Saham KWSP dianggarkan lebih 25% di “Mega Bank”
Penggabungan akhirnya akan menyaksikan KWSP bakal muncul sebagai pemegang saham terbesar dalam bank mega (Bank terbesar di Malaysia),dengan pegangan dianggarkan lebih daripada 25%.
 Apa implikasi yang rakyat marhaen akan rasai???? Sebahagian besar kita sekarang ini bekerja untuk melunaskan hutang bank... Kita sudah jadi hamba bank.... KWSP bantu pendeposit atau sistem kapitalis....






Wednesday, February 19, 2014

Laptops Malfunction... Windows 8.1 Problem (Masalah dengan Windows 8.1)??

Assalamualaikum w.b.t.,

Quite sometimes already I'm not writing in this blog. Very busy with my work. I'll share in other post about performance of THG and EPF later. Sigh! Hopefully.

Do you have able caught in Laptops Malfunction? Yes! My Laptop just recover from performance @ slowing down while processing things with not responding mode and sometimes become idle. Few times shuting down and on. I caught in this behaviour for last 1 month try very hard to recover this problem.

Currently I use LENOVO G480 Laptops with i5 processor (speed??) and 4GB or RAM running Windows 8. At first its running fine and smooth until Window 8.1 free update release. My laptop few times ask for update but I ignore it since not sure about the new release performance.

Later it start idling and not responding even after rebooting, the sweet "BLUE SCREEN" appear. Due to this event, I update to Windows 8.1. Stuck in update problem later my laptop working fine again. Sigh! Alhamdulillah.

But after few month, the same problem came back with more serious performance drop. Using windows 8.1 troubleshooting and auto driver update cause me more hasle. WiFi connection gone for certain router. Funny isn't it?  Bad nightmare appear again, Innalillah.

Blue screen appear again, the sign of horrible problem arise. Shuting down and reboot done in a "very-very slow" performance. Read through comments from internet about the same problems scared me. My work inside this laptops... Most of the people caught in this problems with windows 8.1. Tried so many solution but still the same. Many complicated solution tried but no positive results.

Just yesterday, Alhamdulillah few action I did start fruits some positive sign. If you have the same problems just like me or don't know what to do any more, just try my solution its might help but may be it works in my case but not yours. Pray hard for Allah s.w.t help then, I believe there should a way to solve it.

Steps:
1) Disable Windows auto update - it will update drivers that may cause compatibility issue to your hardware, my case wifi.
2) Check your virtual memory, just found yesterday - it was changed. Recreated virtual memory did improve my laptops performance (I think this is the main problem for my laptop). May be it is corrupted due the last update.
3) Use registry cleaner such clean genius or etc. Repair the corrupted registry
4) Please backup your data or works in external storage. Its really frighten me since I quite lazy to do this.
5) Defrag your hard disk
6) And don't forget to scan and clean malware or virus infection

Hope this will help you as well. In practical its not the big issue indeed but virtual memory change cause the very-very big issue to my laptops. I lost my work performance just because of this small issue. Thanks Allah s.w.t, Alhamdullillah for giving me an instinct with this virtual memory.

Allah hu Akbar! x3

Wassalamualaikum w.b.t.

Thursday, December 12, 2013

Now Time for 2013 Tax and Zakat Assessment

Assalamualaikum w.b.t. and Salam Sejahtera,

Now is Mid of December, we have only around 2 weeks to make assessment for tax and zakat for year 2013.

What should we assess and maximize our tax deduction?
1) SSPN
2) PRS
3) Books
4) Medical???
5) Donation
6) xxx

and

##) And finally maximize your zakat for tax rebate.

Lets assess our tax now...

Sunday, October 27, 2013

What Benefit You Get From 2014 Budget???

View your self the highlights copied from http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/budget-2014-highlights-bernama

Following are highlights from Budget 2014:
CIVIL SERVICE
* Pensioners will receive a special financial assistance of RM250 to assist them in meeting the rising cost of living.
* Government to give a half-month bonus for 2013 with a minimum payment of RM500 to be paid in early January 2014.

CASH HANDOUTS (BR1M)
* Cash handouts to households with a monthly income of below RM3,000 will be increased to RM650 from RM500.
* For individuals aged 21 and above and with a monthly income not exceeding RM2,000, cash handouts will be increased to RM300 from RM250.
* For the first time, cash assistance of RM450 will be extended to households with a monthly income of between RM3,000-RM4,000.
* To implement all cash schemes, government will allocate RM4.6 billion which is expected to benefit 7.9 million recipients.

REAL PROPERTY GAINS TAX (RPGT)
* For gains on properties disposed within the holding period of up to 3 years, RPGT rate is increased to 30%.
* For disposals within the holding period up to 4 and 5 years, the rates are increased to 20% and 15%, respectively.
* Raise the minimum price of property that can be purchased by foreigners to 1 million ringgit from RM500,000.
* Prohibit developers from implementing projects that have features of Developer Interest Bearing Scheme (DIBS), to prevent developers from incorporating interest rates on loans in house prices during the construction period.
* Financial institutions are prohibited from providing final funding for projects involved in the DIBS scheme. Malaysia's top three banks are Maybank, CIMB and Public Bank.

AFFORDABLE HOMES
* To further increase access to home ownership at affordable prices, an estimated 223,000 units of new houses will be built by the government and the private sector in 2014.
* Government to allocate RM578 million to the National Housing Department (JPN) for low cost flats consisting of 16,473 housing units.
* Malaysian's government to provide 80,000 housing units with an allocation of RM1 billion under affordable housing scheme. The sales price of the houses will be 20% lower than market prices.
* Introduce the Private Affordable Ownership Housing Scheme (MyHome) to encourage the private sector to build more low and medium-cost houses. The scheme provides a subsidy of RM30,000 to the private developers for each unit built.
* Preference will be given to developers who build low and medium-cost houses in areas with high demand and limited to 10,000 units in 2014.
* The scheme is for housing projects approved effective from 1 January 2014 with an allocation of RM300 million.

TAX RELIEF
* Government proposes a special tax relief of RM2,000 be given to taxpayers with a monthly income up to RM8,000 received in 2013.

GOODS AND SALES TAX
* To implement goods and services tax (GST) on April 1, 2015 -17 months from now.
* GST rate fixed at 6%, the lowest among Asean countries.
* GST replaces current sales tax and service tax.
* Basic food items, transportation services, highway tolls, water and first 200 units of electricity for domestic users per month to be exempt from GST.
* Sale, purchase and rental of residential properties as well as selected financial services are exempted from GST.
* Najib: "The reality is that inflation now is low at around 2%. The government is confident this will be the best time to impose GST as inflation is minimal and under control."
* Training grant of RM100 million will be provided to businesses that send their employees for GST training in 2013 and 2014.
* Financial assistance amounting to RM150 million will be provided to small and medium enterprises for the purchase of accounting software in 2014 and 2015.

CORPORATE TAX
* Corporate income tax rate be reduced by 1 percentage from 25% to 24%.
* Income tax rate for small and medium companies will be reduced by 1 percentage point from 20% to 19% from the year of assessment 2016.

INCOME TAX
* Government to give one-off cash assistance of RM300 to low income group
* Personal income tax rates be reduced by 1 to 3 percentage points for all tax payers.
* Individual income tax structure will be reviewed
* Chargeable income subject to the maximum rate will be increased from exceeding RM100,000 to exceeding RM400,000.
* Current maximum tax rate at 26% to be reduced to 24%.
* Measures to be effective in 2015.

SUBSIDIES
* Subsidy programme to be "gradually restructured".
* A portion of savings from restructuring to be distributed in the form of direct cash assistance with the other half to finance development projects.
* To abolish the sugar subsidy of 34 sen effective October 26, 2013.

IMPROVING BUDGET MANAGEMENT
* Committed to reducing the fiscal deficit gradually, with the aim of achieving a balanced budget by 2020.
* To ensure federal debt level will remain low and not exceed 55% of GDP.
* Government to conduct audits on projects valued at more than RM100 million during its implementation.

ISLAMIC FINANCE
* Securities Commission to introduce the a framework for Social Responsible Investment (SRI) Sukuk, or Islamic bonds, to finance "sustainable and responsible" investment initiatives.

AGRICULTURE
* Government to allocate RM6 billion allocated for agriculture programmes.
* Says to RM243 million allocated for rubber, palm oil and cocoa replanting as well as forest plantation programmes.

LOGISTICS
* Government to allocate RM3 billion in soft loans under the Maritime Development Fund through Bank Pembangunan Malaysia.
* The fund is to provide financing to encourage the development of the shipping industry, shipyard construction, oil and gas as well as maritime-related support activities.

AVIATION
* To replace existing air traffic control and management system in Subang, a new air traffic management centre costing RM700 million will be built at Kuala Lumpur International Airport (KLIA).
* Kota Kinabalu, Sandakan, Miri, Sibu and Mukah airports in Sabah and Sarawak to be upgraded with RM312 million allocation.

PUBLIC INVESTMENTS
* Public investments to reach RM106 billion. Projects to be implemented include:
- A 316-kilometre West Coast Expressway. Locally listed Kumpulan Europlus Bhd owns 80% of the project, while IJM Corp owns the balance 20%.
- Double-tracking rail project along west coast Malaysia. The project is carried out by as a joint venture between MMC Corp and Gamuda.
- Various projects from state oil firm Petronas under its RM300 billion capex programme, including a petrochemicals plant in Johor.

INTERNET ACCESS
* To carry out second phase of high-speed broadband project with the private sector involving RM1.8 billion investment. State-linked telco Telekom Malaysia is involved in the project.
* To increase Internet coverage in rural areas, 1,000 telecommunication transmission towers will be built in the next three years, with an investment of RM1.5 billion.
* To increase Internet access in Sabah and Sarawak, new underwater cables will be laid within three years at a cost of RM850 million. - Reuters, October 25, 2013.