Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Saturday, September 6, 2014

UPGRADE Streamyx to UniFi

Assalamualaikum w.b.t.,

After quite a long time with streamyx now I'm upgrading to UniFi to have a better bandwith and speed, hope so.



http://forum.lowyat.net/uploads/attach-17/post-817-1312771017.jpg


http://forum.lowyat.net/uploads/attach-17/post-817-1312771024.jpg

Sorry for no time to complete this. But the basis of unifi installation no cost and extra cost as provided above. Many customer don't know what should the get from their subscription package. Some of them were cheated by the contractor. Please report to TM if you think you were cheated.












Saturday, August 16, 2014

Jalan-Jalan di Batu Pahat

Assalamualaikum w.b.t.,

16-17 Ogos 2014.

Dah bersawang blog ni. Sukar untuk mencari masa buat masa ini menjengok dan "update" maklumat di sini. Jadi sempena ada ruang masa lepak-lepak jalan-jalan kat Batu Pahat ni sambil urusan peri-rasmi ini sedikit maklumat makan-makan di "update" kat sini. Rating berdasarkan selera kami. Lain orang, lain pandangannya.

Rujukan dari beberapa blog lain, antara menu istimewa kat sini adalah:

1) Nasi Beriyani
2) Asam Pedas
3) Mee bandung / Mee racun
4) Roti arab
5) Kacang Pol
6) Cendol Akbar

Okey, misi makan pagi tadi bermula mencari Kopitiam Chop Tong Ah (halal) dengan niat nak makan roti bakar, telur masak 3/4 dan lain-lain yang dikatakan luar biasa sedapnya lebib-lebih lagi "Teh Tarik". Setelah berpusing-pusing dengan tuju arah yang diberikan oleh blog-blog terdahulu, misi gagal. Gulp! perut lapar dan "end-up" berenti layan nasi lemak bungkus dan karipap tidak jauh dari pasar cina untuk melapik perut anak-anak yang dah kelaparan. Karipap "not bad".

Namun kami masih tidak berputus asa, menyusuri pasar besar di Jalan Sulaiman sambil melihat aktiviti di pasar dan juga lorong menjual barangan "2nd-hand". Banyak kedai-kedai barangan ibadah sekitar pasar ini dan kami juga membeli kopiah keras dengan bahagian atas warna hijau yang sukar diperolehi di KL.

1) Kopitiam Chop Tong Ah - KOPITIAM RAMLEE

Akhirnya kami ternampak lah kopitian Chop Tong Ah ini. Di sebelah kiri pintu utama pasar besar Jalan Sulaiman. Kopitiam ini telah bertukar nama kepada KOPITIAM RAMLEE.
 Kami order beberapa menu yang telah disyorkan oleh blog lain dan komen kami:

1) Nasi lemak             - rasa sambal tidak memuaskan, Tiada bintang langsung
2) Telur masak 3/4     -  4 star over 5 star (recommended)
3) Roti bakar              -  5 star (recommended)
4) Soto nasi daging    -  3 star
5) Teh tarik                -  2 star (not recommended)

Overall, kopitiam ni average sahaja (not recommended)

Balik hotel lepak-lepak dan merancang untuk mencari nasi briyani untuk lunch. Tertidur kepenatan. Semalaman memandu, pukul 2 pagi sampai pagi tadi...

Pukul 4pm keluar mencari nasi briyani untuk makan tengah hari.

2) Nasi Briyani (Gerai XXX Medan Selera Peserai)

Nasi briyani yang disyorkan oleh rakan-rakan adalah nasi briyani famous dan Azhar.

Lokasi nasi briyani famous terletak di tempat yang sama Kedai Pokok Sena. Yang menarik nya kedai Pokok Sena ada tiga gerai yang berbeza Nasi Briyani, Asam Pedas dan Nasi Lemak. Search dalam GPS mesti ada lokasi ni.

Bila sampai tanya Nasi Briyani, alamak dah habis. Mereka sibuk membungkus tempahan. Sah mesti best punya ni.

Akhirnya, search GPS lokasi Nasi Briyani Azhar. Lokasi rupanya di Kompleks Niaga Peserai (MEDAN SELERA PESERAI) di hadapan hospital pakar Putra. Nasib malang juga hari ini, Gerai Azhar tutup. Tetapi di sini rupanya banyak gerai-gerai yang menjual nasi briyani. End up duduk di gerai sebelah kanan Gerai Azhar  sebelah gerai nasi ayam, gerai nama beriyani BxxxxxG. di bawah komen.

1) Nasi Briyani Kambing - kambing liat, nasi okey. Tiada dalca dan lain-lain (NOT RECOMMENDED)
2) Teh tarik                      - perghhh tak rasa teh (not recommended)

Gerai ni Failed.






Esok mesti try jugak nasi briyani famous bawah pokok sena...


 3) Cendol Famous Akhbar

Lokasi tidak jauh dari Pasar Besar Jalan Sulaiman.

Recommended.. Thumbs up 4.5 Star.

Bila sampai gerai penuh dalam pukul 6.00pm. Akhirnya duduk dengan seorang abang yang duduk dimeja berseorangan. Dia dua minggu sekali sekurang-kurangnya akan menikmati cendol disitu seorang usahawan perkayuan perabut di Batu Pahat. Banyak kontrak beliau membuat ukiran dan mimbar surau-surau dan masjid. Masyaa Allah, dia juga ada membuka sekolah tahfiz. Hebat abang ni.

4) Mee Racun (sebelah surau lupa nama)

Misi mencuba mee racun. Lokasi boleh cari dalam WAZE.

Kedai masakan panas rupanya. Mee ala-ala mee rebus + bandung + tulang @ daging.@ gear box kambing.

Secara umumnya "rating" average 3 Star sahaja. Recommended, bagi yang suka makan mee.







17 Ogos 2014.

5) Nasi Lemak (Laukpah??)

Lokasi bersebelahan surau arab, menggunakan lorong antara dua bangunan.  Malangnya, surau berkunci hari ni. Sesiapa nak solat Dhuha pasti kecewa.

Boleh tahan ramai orang beratur untuk membeli nasi lemak dan meja boleh dikatakan "fully occupied".

Makanan yang tersedia, nasi lemak, lontong, mee/bihun goreng. Lauk-pauk untuk nasi lemak tak lah banyak "variety". Hanya ada ikan masak pedas, ayam pedas, ayam goreng, telur dadar dan sambal sotong kering.

1) Nasi lemak ; rating 1star sahaja. Sambal kosong (tiada bilis) yang tidak cukup masak dan masih terasa cili keringnya.

2) Bihun goreng : totally bihun kosong + sambal nasi lemak kosong bintang.

3) Teh tarik ; 1star sahaja.

Secara umumnya not recommended. Kalau dah tak jumpa gerai lain dan kelaparan bolehlah berjamu selera.





Updated: 6/9/2014

6) Nasi Briyani Famous (Bawah Pokok Sena) & dinner roti + kacang pol

Lunch Nasi briyani Pokok Sena: (Average: 3Star)
Kambing briyani 4star, cuma nasinya seperti terlebih masak dan terasa berair.

Dinner roti + kacang pol, mee racun.(medan selera peserai)
Roti + kacang pol : 2 star
Teh tarik : 1star
Mee Racun??: 0 Star

Setakat ini, belum lagi jumpa nasi briyani yang boleh dibanggakan.


6/9/2014 

Datang balik ke BP, ha!x5 kerja punya pasal.


7) Sarapan di Tasik Y (Average: 2Star)

Roti canai : 3star
Teh tarik  : 1star
Nasi lemak bungkus : 1star




8) Nasi Briyani  BP Bariani Power Taman Soga (Recommended)

Kedai nasi briyani Power ni tak jauh dari Tasik Y. Dalam waze ada disenaraikan. Semasa sampai untuk lunch, lauk yang tinggal hanya briyani kambing dan ayam masak merah sahaja. Jam baru pukul 12.40pm.

Nasi Briyani Gam kambing : 3.5star.
Lauk 4star, tetapi nasinya hanya 3star.

Masih belum jumpa nasi briyani yang betul-betul power di batu pahat, Isshhh! bandar yang dikatakan bandar nasi briyani tak kan tak dea yang super power?


8)  Mee Racun 3G

No 2, Jalan Timah Hitam, Kg Kenangan Dato Onn 1, Depan Hotel Pine Tree.

Mee Racun Tulang: 3.5Star (recommended)
Sate dari gerai sebelah: 1Star (not recommended)
Teh Tarik: 2Star (below average)

Mee racun yang ni "slightly below" kalau dibandingkan dengan gerai yang sebelum ni. Daging pada tulang kambing tidak empuk sepenuhnya, sukar untuk menikmati daging pada tulang berkenaan. Dua ketul tulang kira terlalu banyak berbanding dengan mee nya.

Sate ayam yang di"order" dari gerai sebelah amat mengecewakan. Sate dan kuah keduanya tidak ada rasa walaupun sate nampak menarik. Biasanya anak-anak suka sate, tapi lepas makan secucuk langsung mereka tidak menyentuhnya.





9) Sarapan: Gerai bersebelah klinik kerajaan Peserai dan SK Peserai.

Mencari sarapan yang bersesuaian dengan selera di Batu Pahat agak sukar juga rupanya. Mungkin kalau nak makan lontong dan soto mudah lah kot, tapi tu bukan selera kami sekeluarga. Nasi lemak so far out of our acceptance.

Pagi ni kami bersarapan di gerai yang dinyatakan di atas. Gerai ni dipenuhi dengan orang menarik minat kami untuk bersarapan di sini. Menu roti canai, nasi lemak dan lontong.

Kami makan nasi lemak dan nasi goreng hari ni.

Nasi Lemak ayam goreng: 1star (tiada sambal bilis yang bersesuaian): Not recommended

Ramai yang makan roti canai dan lontong disini. Mungkin itulah menu utama mereka.


Kembali pada 26/9/2014

9) Asam Pedas Mak Limah - Kedai Makan Selera Murni (KFC Jln Rogayah)

Pertama kali dalam sejarah sarapan pagi dengan asam pedas. Hanya asam pedas ikan merah sahaja yang ada. Secara umumnya masakan asam pedas ini lebih baik dari yang dinikmati sebelum ini.

Rating: 3.5 Star (Asam pedas dihidang dengan "option" sayur/tauhu/telur asin.


10) Restoren Ibu Mertua Ku

Menu pelik yang dihidangkan disini adalah asam pedas belangkas. Belangkas? Halalkah?
 Makan tengah hari dengan Asam Pedas pari amat mengecewakan. Rasa asam pedas sukar untuk dikenal pasti apakah asam pedas dan ikan parinya juga rasa seperti ikan yang diawet.

Agak keterlaluan bagi saya untuk mencadangkan  atau mengelak restoren. Not recommended.


10) Roti Canai Tiga Madu Jalan Parit Besar

  Secara umumnya sepanjang jalan Parit Besar  ini terdapat banyak gerai-gerai yang boleh dicuba menu nya.
Sarapan pagi dengan Roti Canai Telur disini tidak mengecewakan. Cuma kari kambingnya tidak menepati selera. Cair dan seperti kari diseduh air sahaja.

Rating:

Roti Canai : 3.5 Star
Kari Kambing : 0 star

11) Sup Kambing Jalan Parit Besar

Makan malam dengan sup kambing Jalan Parit Besar sungguh menyelerakan. Tersedia juga masakan panas dan mee rebus.

Sup kambing : 4 star
Mee rebus daging : 3 Star (agak pedas)


10) Roti Nan, Tandoori dan Bubur Nasi - Tandoori Nikmat Jalan Sultanah

 Restoren ini hanya buka lewat petang. 

Rating 
Roti Nan Cheese : 4 Star
Tandori                : 4 Star
Bubur Nasi          : 4 Star

Layanan              : 0 Star (tuan kedai ni agak "kerek" dan bongkak sikit)


11) Beriani Gam Kambing Mohd Shah Medan Selera Peserai

 Akhirnya dapat juga merasai Beriani Gam Kambing Mohd Shah. Secara keseluruhannya beriani ini lebih baik dari beriyani yang dicuba sebelum ini di batu pahat. RECOMMENDED.




  Nasi beriyani : 4 Star
  Kambing beriyani : 4.5 Star (daging masak sempurna dan lembut)



Kesimpulan  / Recommended Setakat ini:
 

1) Nasi Briyani Mohd Azhar
2) Asam Pedas Mak Limah 
3) Cendol Akhbar 
4) Sup Kambing Jalan Parit Besar
5) Roti Nan - Tandoori Nikmat Jalan Sultanah 

Tuesday, July 15, 2014

Apa Lagi Yang Mampu Kita Lakukan??

Assalamualaikum w.b.t.,

Salam Ramadhan al-Mubarak...

Ramadhan sudah melewati separuh dan bagaimana kita dapat memakmurkan lagi hari-hari yang tinggal. Semoga hari-hari yang berbaki ini dapat diisi dengan penuh hikmah dan mampu menjadikan kita dari kalangan mereka-mereka yang mendapat pengampunan Allah s.w.t dalam Ramadhan kali ini.

Hari-hari yang mendatang pastinya akan menyukarkan poket kita dengan kenaikan kos sara hidup yang tidak pernah surut. Semoga Allah s.w.t. mempermudahkan kita dalam langkahan kita seterusnya. Hari lebaran bakal menjelang. Berbelanjalah dengan berhemah. Bagi yang bekerja di sektor swasta pastinya tiada "wang bantuan". Jadi janganlah berbelanja di luar kemampuan kita. Desakan anak-anak pasti meruntun jiwa kita untuk mendapatkan pakaian-pakaian baru yang pastinya tidak lagi murah. Belanja untuk sambutan raya bagi Ibu-bapa kita dikampung juga perlu diambil kira. Jadi berhemahlah. Hari-hari selepas hari lebaran pastinya lebih mencengkam jiwa dengan himpitan-himpitan kenaikan barangan yang saban hari meningkat. Dan sudah pastinya dengan istilah dari pemerintah yang perihatin untuk menyusun semula "subsidi" dan "cukai-GST", mahu tidak mahu pastinya terus menghimpit kehidupan kita. Kita hanya mampu memilih 5 tahun sekali dan pilihan yang dibuat inilah hasilnya sekarang walaupun kita tidak redha. Kita redhalah dengan ketentuan Allah s.w.t.

Berita-berita menarik yang perlu diteliti:

Petikan dari: 


1) Hutang Isi Rumah di Malaysia 86.8% Kepada KDNK Negara(RM854.3 Billion). Tertinggi di Asia.


   

Hutang Isi Rumah di Malaysia : Pecahan  Beban Hutang Rakyat Malaysia?

  • Harga kereta yang agak membebankan menyebakan ramai rakyat Malaysia tidak mempun 
  • yai pilihan lain selain kebanyakannya membuat pinjaman kereta sehingga 9 tahun (CONTOHNYA DI SINI). Apa 9 tahun? Ya…hanya di Malaysia
  • Kemudian gejala hutang pada kadar yang tinggi (beratus kali ganda dengan gaji mereka) bagi memiliki rumah sendiri dengan pinjaman selama tempoh 30 tahun lamanya (SEPERTI DI SINI NASIBNYA)
  • Separuh gaji hanya mengabdikan diri untuk melaksanakan tanggungjawab untuk membayar semula hutang kepada pihak bank
  • Bagaimana pula dengan lain-lain pinjaman seperti hutang kad kredit, pinjaman PTPTN, pinjaman peribadi dan lain-lain lagi
Nampaknya hutang isi rumah di malaysia terus meningkat sejak dari tahun 2002 lagi. Dan semakin ketara sejak tahun 2009.
  1. Hutang isi rumah Tahun 2009 : 72.4%
  2. Hutang isi rumah tahun 2012 : 81.3%
  3. Hutang isi rumah tahun 2013 : 86.8%
hutang isi rumah
Dan terdapat beberapa petanda yang mana Malaysia bakal mencatatkan rekod bagi mencapai paras 100% hutang isi rumah di Malaysia kepada KDNK negara
2) Kenaikan Kadar OPR di Malaysia 2014 Naik 25 Mata (3.25%). BLR Naik!

Bank Negara Malaysia (BNM) akan umumkan kenaikan dasar semalam (Overnight Policy Rate OPR) sebanyak 25 mata lagi daripada 3.00% kepada 3.25% 


Punca Kenaikan OPR Naik 2014?

  • pertumbuhan ekonomi yang kukuh
  • dalam pada masa yang sama inflasi yang semakin meningkat
  • mengelakkan gelembung aset melibatkan hutang isi rumah yang berada pada paras terlalu tinggi (BUKTINYA KLIK SINI)
  • menggalakkan rakyat Malaysia membuat simpanan lebih awal




Gelombang Kenaikan Harga Barang Naik & Lonjakan Inflasi 2015 : Kenyataan Tan Sri Dr. Mohd. Irwan

  1. Bukan sahaja harga barang naik, inflasi juga akan naik
  2. Inflasi akan naik sepertimana yang pernah berlaku di Australia & Singapura selepas mereka melaksanakan GST
  3. Kenaikan harga barang yang naik akan reda semula selepas tempoh lebih kurang setahun apabila GST mula dilaksanakan
  4. Malaysia dicanang bakal menjadi antara negara yang terakhir di ASEAN bagi melaksanakan GST selain Myanmar dan Brunei.
  5. Kerajaan akan pantau harga supaya tidak terus menekan pengguna
  6. Senarai harga barang yang penuh keluar Januari depan
  7. Kerajaan berjanji akan menangani gelombang kenaiakn harga barang dengan penguatkuasaan tegas menjelang pelaksanaan GST kelak
 Dan juga kerisauan Cuepacs (DI SINI) mengenai gelombang kenaikan harga barang naik 2015 dan juga kos sara hidup lain berasas melihatkan implikasi kepada 1.4 juta penjawat awam di Malaysia.
 Tapi, bagaimana pula kesan kepada pekerja-pekerja swasta yang nampaknya di anak-tirikan dalam kebanyakkan polisi negara....
4) Berita CIMB, RHB Capital & MBSB Bergabung. Bakal Bank Terbesar di Malaysia (Bernilai RM600 Bilion). Maybank Kalah!

Nampaknya tindakan Datuk Seri Nazir Razak melepaskan jawatan menjadi CEO CIMB dan dilantik menjadi Pengerusi CIMB bagi menggantikan Tan Sri Md Nor Yusof adalah merupakan signal awal kepada berita penggabungan MBSB, CIMB Bank dan RHB Capital.
Sebenarnya berita RHB Capital, CIMB dan MBSB bergabung merupakan rahsia yang begitu dijaga rapi yang hanya beberapa individu berprofil tinggi sahaja mengetahui perancangan sulit ini.

Berita CIMB, RHB Capital & MBSB : Kedudukan Kewangan Terkini?

MBSB RHB CIMB
KWSP memainkan peranan pentingan bagi episod penggabungan bank CIMB, MBSB dan RHB Capital :
  • Saham KWSP 64.73% di MBSB
  • Saham KWSP 14.46% di CIMB
  • Saham RHB Capital 40.76% di RHB Capital
  • Saham KWSP dianggarkan lebih 25% di “Mega Bank”
Penggabungan akhirnya akan menyaksikan KWSP bakal muncul sebagai pemegang saham terbesar dalam bank mega (Bank terbesar di Malaysia),dengan pegangan dianggarkan lebih daripada 25%.
 Apa implikasi yang rakyat marhaen akan rasai???? Sebahagian besar kita sekarang ini bekerja untuk melunaskan hutang bank... Kita sudah jadi hamba bank.... KWSP bantu pendeposit atau sistem kapitalis....






Wednesday, February 19, 2014

Laptops Malfunction... Windows 8.1 Problem (Masalah dengan Windows 8.1)??

Assalamualaikum w.b.t.,

Quite sometimes already I'm not writing in this blog. Very busy with my work. I'll share in other post about performance of THG and EPF later. Sigh! Hopefully.

Do you have able caught in Laptops Malfunction? Yes! My Laptop just recover from performance @ slowing down while processing things with not responding mode and sometimes become idle. Few times shuting down and on. I caught in this behaviour for last 1 month try very hard to recover this problem.

Currently I use LENOVO G480 Laptops with i5 processor (speed??) and 4GB or RAM running Windows 8. At first its running fine and smooth until Window 8.1 free update release. My laptop few times ask for update but I ignore it since not sure about the new release performance.

Later it start idling and not responding even after rebooting, the sweet "BLUE SCREEN" appear. Due to this event, I update to Windows 8.1. Stuck in update problem later my laptop working fine again. Sigh! Alhamdulillah.

But after few month, the same problem came back with more serious performance drop. Using windows 8.1 troubleshooting and auto driver update cause me more hasle. WiFi connection gone for certain router. Funny isn't it?  Bad nightmare appear again, Innalillah.

Blue screen appear again, the sign of horrible problem arise. Shuting down and reboot done in a "very-very slow" performance. Read through comments from internet about the same problems scared me. My work inside this laptops... Most of the people caught in this problems with windows 8.1. Tried so many solution but still the same. Many complicated solution tried but no positive results.

Just yesterday, Alhamdulillah few action I did start fruits some positive sign. If you have the same problems just like me or don't know what to do any more, just try my solution its might help but may be it works in my case but not yours. Pray hard for Allah s.w.t help then, I believe there should a way to solve it.

Steps:
1) Disable Windows auto update - it will update drivers that may cause compatibility issue to your hardware, my case wifi.
2) Check your virtual memory, just found yesterday - it was changed. Recreated virtual memory did improve my laptops performance (I think this is the main problem for my laptop). May be it is corrupted due the last update.
3) Use registry cleaner such clean genius or etc. Repair the corrupted registry
4) Please backup your data or works in external storage. Its really frighten me since I quite lazy to do this.
5) Defrag your hard disk
6) And don't forget to scan and clean malware or virus infection

Hope this will help you as well. In practical its not the big issue indeed but virtual memory change cause the very-very big issue to my laptops. I lost my work performance just because of this small issue. Thanks Allah s.w.t, Alhamdullillah for giving me an instinct with this virtual memory.

Allah hu Akbar! x3

Wassalamualaikum w.b.t.