Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Monday, January 2, 2012

Salam Tahun 2012 Masihi... Tahniah! Hadiah Terbaeekkk Untuk Kita Semua...

Hadiah tahun baru... Budget your expenses wisely for year 2012

1) Hadiah tahun baru pertama, sebagaimana pos sebelum ini, kelulusan pinjaman diketatkan bermula 1 Jan 2012. Pekerja Swasta akan terkesan kerana cukai yang di bayar mereka sangat tinggi. Semakin tinggi pendapatan maka semakin tinggilah cukai dikenakan sehingga 24%.
Berita Harian: KUALA LUMPUR: Institusi kewangan tempatan akan membuat penilaian lebih ketat terhadap kemampuan pembayaran balik individu yang memohon mendapatkan pinjaman bank, berkuat kuasa 1 Januari depan. Di bawah garis panduan baru Bank Negara Malaysia, institusi kewangan kini perlu mengambil kira pendapatan bersih, iaitu selepas ditolak potongan wajib seperti caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), potongan cukai berjadual (PCB) serta semua tanggungan hutang lain ketika menilai kemampuan pemohon membayar balik pinjaman.

2) Hadiah tahun baru keduamemandu secara selamat. Mulai 1 Jan 2012, penumpang kenderaan di kerusi belakang diwajibkan memakai tali pinggang keledar. Tak pakai kena saman nooo.... Jadi pakai jangan tak pakai.

Thestar Published: Tuesday November 15, 2011 MYT 8:21:00 PM


Rear seat belt offence: Enforcement begins Jan 1

KUALA LUMPUR: Road Safety Department director-general Leslie Leon announced on Tuesday that owners of vehicles without third rear seat belts will be issued traffic summonses, effective Jan 1.

"Proton and Perodua have been carrying out a three-year campaign, from 2009 until Dec 31, to install free third rear seat belts for their make of vehicles, but sadly people are still lax about the matter," he said after launching a Road Safety Campaign at the International Islamic University (IIU) here.

Leslie was commenting on the reported statement by Proton and Perodua that claimed that the numbers coming in for the free fitting were still low.

Proton reported that only 17.68 percent of its vehicle owners have fitted out the seat belts, while Perodua has recorded 43 percent so far.

Also present at the event Tuesday was IIU Rector Prof Datuk Dr Zaleha Kamarudin, SIRIM QAS International Sdn Bhd managing director Khalidah Mustafa and IIU safety department director Hamdan Adnan.

Apa lagi yang akan berlaku???? Kita tunggu dan lihat.....!!!!!

3 comments:

 1. As salam. Maaf bertanya. Saya tgk shoutmix tak function jadi saya masukkan ajalah di sini.

  Financial link - kenapa ada public dan Maakl Mutual? U buat ygmana satu?

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum w.b.t.,

  Mohon maaf, free shoutmix expired. Tukar yang lain.

  Untuk makluman, saya bukan agen mana-mana Unit Trust tetapi saya ada "beli" unit trust... Untuk Public Mutual boleh trade sendiri. Ada dikalangan rakan-rakan yang mahu memberi lesen untuk memudahkan saya buat trading unit trust terutamanya menggunakan EPF. Oleh kerana kesibukan saya abaikan dahulu buat masa ini.

  Wassalam.

  ReplyDelete
 3. If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you need to watch this video
  right away...

  (VIDEO) Why your ex will NEVER get back...

  ReplyDelete