Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Friday, December 23, 2011

Peringatan!!! Minggu terakhir 2011.. Taksir Cukai Pendapatan... Maksimakan Zakat..

Assalamualaikum w.b.t.,

Link: Borang taksiran cukai dan zakat

Minggu depan hanya 4 hari baki bagi memaksimakan zakat dengan menaksir cukai pendapatan bagi tahun 2011. Masih sempat jika, tuan-puan memproses resit-resit yang boleh mengurangkan bebanan cukai tuan-puan antaranya (perkara yang dikecualikan cukai):

i) Pembelian buku-buku untuk anak-anak sekolah atau melanggan majalah.

ii) Pembelian takaful kesihatan/pendidikan

iii) PTPTN

iv) dan sebagainya.... untuk maksimakan pengeculian cukai....

Jika tuan-puan berminat untuk menyalorkan sebahagian daripada pembayaran zakat yang telah dimaksimakan ke Pusat Zakat Kelantan bagi aktiviti untuk asnaf zakat dan fi sabilillah (dakwah, pendidikan islam dan sebagainya), sekarang ini boleh dilakukan terus secara atas talian (online).

Panduan kaedah bayaran zakat ke Kelantan di bawah MAIK sila klik sini < http://www.e-maik.my/public_new/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=513&Itemid=766

Di bawah adalah link dan borang yang disediakan bagi pembayaran atas talian menerusi kad kredit (islamik):
Membayar di Bank Islam (M) Berhad. (No.Akaun 03-018-01-000005-0) atas nama Majlis Agama Islam Kelantan. Hantarkan salinan slip bank ke pejabat Majlis Agama Islam Dan Istiadat Melayu Kelantan beserta nama, nombor kad pengenalan dan alamat untuk mendapatkan resit rasmi.
Jika ingin membayar secara online (internet banking) melalui bank-bank bayaran kepada Zakat - Majlis Agama Islam Kelantan (Disyorkan print salinan transaksi dan faks kan ke MAIK):

i - Maybank 2u - http://www.maybank2u.com.my/

ii - CIMB - http://www.cimbclicks.com.my/

iii - BIMB - http://www.bankislam.biz/

iv - RHB Bank - http://www.rhbbank.com.my/

v- Ambank - http://www.ambank.com.my/


Untuk dihubungi (https://zakat.e-maik.my/):

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
Kompleks Islam Darulnaim,15200 Kota Bharu, Kelantan

Tel : 09-7481512, Fax : 09-7485512

Email : maik@e-maik.mySemoga bermanafaat.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment