Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Sunday, February 17, 2013

6.15% EPF dividend for 2012

Assalamualaikum w.b.t.,

EPF depositors since then was bull sh**ed. With this performance, do you think this will be enough for retirement time? "THREE STOOGES" utilizing EPF to bailing in and out their crony and only smallest piece was given to depositors as a return.

From EPF : "The Employees Provident Fund (EPF) has declared a dividend of 6.15 percent for the financial year ending Dec 31, 2012, the strongest results in the early years of the millennium."

Still want to keep the "SH**" ruler??  Think again and again... good prices increase very high now.. And if this type of ruler still was given chance, I think we will no have "EXIT" door later..

My VOTE FOR CHANGE... Are You READY to VOTE FOR CHANGE? Me, YES! YES! YES!

Check figure in this link at your own risk and it won't shock you : http://www.erapasca.com/2012/11/pecah-berita-ternow-hutang-negara-sudah.html

Copied from www.erapasca.com:

Fakta Yang Wajib Anda Ambil Berat dan Selidik Sendiri..


Hutang Malaysia 2007 : RM247 bilion
Hutang Malaysia 2011 : RM421 bilion (Laporan : Hutang Negara Mencecah RM437.2 Bilion @ 52.7% Daripada KDNK. Bakal Cecah RM1 Trillion Tahun 2020)

Hutang Malaysia Mac 2012 : RM456.1 Bilion. (Laporan : Menteri kata jangan risau, tidak perlu bimbang. Kita baru 53 percent. Threshold 55 percent. Bagus punya menteri)

Jun 2012 : RM470.76 Bilion (Laporan : Hutang Malaysia 2012 (Terkini) Mencecah RM470.76 Bilion : Meningkat RM14 Bilion (54.8/55%)!!)
Wassalam.

Let see what EPF answer for 2011 audit report? Still want to make SH**... What did you as a depositor get with below so called investment? Your deposited EPF money will be lend to other for housing loan??? Should you as a depositor get the priority to use your own saving for your own benefit??? But now others get more you get less?? Do you think so???

From EPF web:
Penjelasan KWSP Terhadap Laporan Berita Berhubung Laporan Ketua Audit Negara
KWSP merujuk kepada beberapa berita media mengenai Laporan Ketua Audit Negara terhadap KWSP yang telah gagal memberikan gambaran sebenar tentang penemuan Ketua Audit Negara tersebut.
Menurut Laporan Ketua Audit Negara, KWSP telah melaksanakan aktiviti pelaburan pinjaman dengan memuaskan selaras dengan kehendak Seksyen 26 Akta KWSP 1991.
Adalah penting bagi KWSP untuk menjelaskan perkara sebenar berhubung beberapa isu yang dibangkitkan dalam berita tersebut seperti berikut:
1. KWSP telah meluluskan 13 pinjaman berjumlah RM55.10 bilion yang tidak memerlukan jaminan Kerajaan tetapi merupakan pinjaman secara langsung kepada kerajaan, sekuriti yang disokong oleh kerajaan dan penarafan kredit AAA yang diberikan oleh Rating Agency Malaysia Berhad yang mana pinjaman-pinjaman ini tidak memerlukan jaminan Kerajaan. Semua pinjaman ini adalah selaras dengan peruntukan di bawah Akta KWSP 1991.
2. Berhubung dengan cadangan pinjaman untuk Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan, KWSP telah mendapat kelulusan daripada Panel Pelaburannya yang merupakan kuasa pelulus tertinggi untuk pelaburan KWSP.
3. Semua perjanjian pinjaman, sama ada konvensional atau Islamik disediakan oleh firma guaman luar yang berpengalaman luas dalam pelbagai bidang pembiayaan. Bagaimanapun, dokumen-dokumen perjanjian ini akan disemak dan diluluskan oleh pengurus undang-undang KWSP.
4. KWSP menafikan kenyataan yang dibuat dalam berita tersebut yang menyatakan bahawa tidak ada maklum balas daripada KWSP berkenaan dengan "pinjaman-pinjaman lain". Dalam hubungan ini, semua perkara atau isu yang dibangkitkan oleh Ketua Audit Negara telah dijawab oleh KWSP sebelum tarikh yang ditetapkan.
KWSP ingin menegaskan di sini bahawa sebagai sebuah dana persaraan, KWSP akan terus mengekalkan polisi pelaburan yang berhemah dan berisiko rendah yang turut disokong oleh penyelidikan yang menyeluruh serta teliti selaras dengan amalan terbaik pelaburan untuk memastikan simpanan ahli selamat.


Nik Affendi Jaafar
Pengurus Besar
Perhubungan Awam
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
Tarikh: 28 Oktober 2011

No comments:

Post a Comment