Assalamualaikum w.b.t.,

Hidup di dunia yang sementara ini banyak mengabui mata kita tentang matlamat kehidupan yang sebenarnya. Kita semakin terdesak dengan himpitan kehidupan dan berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang lazimnya lebih menampakkan keduniaa semata-mata.
Apakah ada di antara pelaburan yang semakin hari semakin kurang diberikan tumpuan? Namun, apakah kita menidakkan keperluan yang perlu kita sediakan di dunia bagi persediaan akhirat? Bagaimanakah pula pelaburan di dunia yang wajar dilakukan untuk persediaan akhirat kita? Wajar rasanya kita sama-sama bincangkan dan jadikan maklumat bersama ini sebagai panduan kita merentasi dunia untuk menempah tempat yang selesa di akhirat kelak, insyaallah.

Pandangan serta komen rakan-taulan, pak-pak ustaz, profesionalis, akauntan, hartawan, dermawan, pak/mak wan dan sebagainya boleh dikongsi untuk dijadikan panduan disamping memperkuatkan ukhwah sesama kita. Sila diemailkan pandangan anda ke mryteratak@gmail.com.


Wassalam.
5/11/2009
------------
Pemberitahuan: Semua maklumat di blog ini adalah pandangan peribadi melainkan dinyatakan sebaliknya. Sila rujuk kepada institusi atau badan yang berkaitan untuk maklumat lebih lanjut. Sebarang rujukan dari blog ini adalah risiko sendiri.Pengarang tidak bertanggungjawab di atas sebarang masalah yang timbul disebabkan oleh bahan diblog ini.

Monday, December 7, 2009

PERHATIAN: Bug Pada Borang Taksiran Percukaian dan Zakat

Assalamualaikum w.b.t.,

Terdapat dua kesilapan yang dikesan pada borang yang diberikan sebelum ini. Dinasihatkan, untuk menyemak pengiraan pada sel dan dimohon membuat pembetulan. myTERATAK dalam proses membuat simulasi contoh pengiraan cukai dan zakat pendapat berdasarkan borang berkaitan.

Kesilapan yang dikenal pasti:

1) Dalam borang zakat: Pengiraan jumlah A5, tertinggal  sel A1. Telah dibetulkan.
2) Dalam borang Pengiraan Cukaian, C1 (pendapatan bercukai) tidak ditautkan dengan betul pada borang Penggajian. Telah dibetulkan.

Templet yang telah dikemaskini seperti : Templet.

Terima kasih kepada yang memberi komen berhubung perkara ini. Insyaallah simulasi dan contoh percukaian dan zakat akan diberikan sebelum maghrib hari ini dan diharapkan semua kesilapan yang berlaku dapat dikenalpasti.

Sila lawati semula untuk Contoh pengiraan.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment